Nyköping – en vacker stad

April 25th, 2014

Den sörmländska staden Nyköping vid Nyköpingsån mynning är en vacker och härlig stad som bjuder på bland annat kultur och historia med mera.

I staden som grundades redan år 1187 hittar man bland annat den medeltida borgen Nyköpingshus samt Alla Helgons kyrka som byggdes redan på 1200-talet.

Genom åren har Nyköping spelat en central roll i den svenska historien. Exempelvis så var det här som Nyköpings gästabud utspelade sig år 1317 och under slutet av 1500-talet bodde kung Karl IX i staden.

Det finns mycket historia i gatstenarna. Många viktiga historier och händelser har hänt i Nyköping och staden är en av de äldsta. Det finns slott och herrgårdar för den som gillar att titta på sådant. Annars finns det musik och teater som bygger på staden och Sveriges historia.

Förutom historia omges också Nyköping av en fantastisk vacker natur med närhet till hav och skärgård och i den pittoreska stadskärnan hittar man ett brett utbud av shopping och restauranger. Det är lite av en bortglömd kulturstad som har mycket att erbjuda men blir lite förbisedd eftersom den inte är så stor.

Har man inte besökt Nyköping tidigare är det hög tid att göra detta, för det är verkligen en stad som är både vacker och charmig!